Dolina Grebaje

Eko Naselje Deljanin

Dolina Grebaje


DolinaGrebaje je nešto najljepše što nudi region Plava i Gusinja. Nakon 1,2 km iz Gusinja , stiže se do raskrsnice na kojoj treba skrenuti desno. Ubrzo se prolazi pored katoličke crkve, a put vodi kroz selo Dolja. Sa desne strane puta, na 4,1km, nalazi se uredjen izvor.

Asfalt se završava na 6,9km, gdje se sa lijeve strane nalazi naše eko naselje, a dalje vodi dobar makadamski put. Tim putem se može voziti 1,5km duboko u amfiteatar Grebaja.

Dolina Grebaja predstavlja glavni centar sportsko- rekreativnog planinarenja i alpinizma u crnogorskom dijelu Prokletija. Od 1980. godine u Grebaji se organizuju brojna logorovanja planinara, a održavaju se i kursevi iz planinarstva i alpinizma.

Prije svega zahvaljujući, planinarskim potencijalima Karanfila, dolina Grebaje je postala najatraktivniji planinarski centar Prokletija.

U cjelini, stijene i vrhovi Karanfila (2460- 2490 m n.v.) pružaju velike mogućnosti planinarenja i alpinizma, – počev od lakih, pa do ekstremno teških uspona. .

Sa Karanfila se pruža izvanredan pogled na Albanski dio Prokletija gdje se i nalazi najveći vrh sa te strane granice (Maja Jzererce – 2695 m)

Takođe, staze vode i do vrha – Očnjak (Maja Nj eri krit – smrznuti čovjek) na nadmorskoj visini od 2185 m n.v, Kotlovi (1.600 m n.v.) sa prelijepom stijenom Koplje, visine 300 m, Karalula (1915 m n.v.) Volušnica (1879 m n.v) koja se nalazi u istoimenom rezervatu Nacionalnog parka „Prokletije“ , itd.